Новини

Вітаємо учасників фіналу Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт МАН-2021 представників Миколаївського територіального відділення МАН -відділення математики !

На минулому тижні у всіх областях проходив ІІ етап Всеукраїнського конкурсу захисту МАН. 11-12 лютого 2021 року відділення математики Миколаївського тв МАН провело постерний захист та наукову конференцію Всі дійства відбувались онлайн.

Вперше конкурс обласного рівня пройшов за новим форматом та за новими правилами. Тепер на конкурсі номінується дослідницький проєкт у вигляді подання письмового тексту дослідження – дослідницької роботи, захисту постеру про результати дослідження та виголошення головних здобутків дослідження на учнівській науковій конференції. Таким чином оцінювались три складових проєкт: заочне оцінювання дослідницьких проєктів; постерний захист; наукова конференція. Новинки ІІ етапу- 2021: анотація, мотиваційний лист, декларація академічної доброчесності, постер, наукова конференція, та нові вимоги до змісту роботи.

Кожний конкур це змагання, яке не може не залежати від згуртованої та компетентної роботи журі. Особливо це відчувається в онлайн режимі. В цьому році я дуже пишаюсь складом журі відділення математики Миколаївського т\в, це молоді вчені математики представники трьох університетів Миколаєва: Дармосюк Валентина Миколаївна – кандидат фіз.-мат. Кафера фізики і математики МНУ ім. В.О. Сухомлинського, Майборода Олександр Валерійович, доцент.Кафедра вищої математики НКІ ім. адмірала Макарова, Брагінець Оксана Вікторівна – кандидат фіз.-мат. Кафедра інтелектуальних інформаційних систем, секція прикладної та вищої математики ЧНУ ім. Петра Могили. Пєтков Ігорь Васильович – старший викладач кафедри вищої математики НКІ ім. адмірала Макарова.

Роботі МАН приділяє велику увагу держава, МАН-це Національний центр. Доступність до навчання та тут максимально залежіть від дитини її здібностей та бажання.

13 лютого 2021 року відбулось урочисте закриття конкурсу. Приємно було почути конкурсантам, науковим консультантам та керівникам звернення до них Голови Миколаївської облдержадміністрації Кіма В.О., директора департаменту освіти та науки   Удовиченко О.О., директора МОЦНТТУМ Юрченко Л.Г., керівників відділень технічних наук, комп’ютерних наук, математики, фізики та астрономії, економіки. Яскравим,  виступом, що надихає було звернення в онлайн режимі Президента Миколаївського територіального відділення НЦ МАН України Тараса Кременя: «Я не насмілюся називати сьогоднішніх призерів дітьми, вони не діти, вони вже доволі дорослі, бо якщо подивитися на результати їх досліджень, якщо глянути на те з якою увагою, з яким трепетом і турботою вони поставилися до розкриття тем своїх робіт то можна просто здивуватися це справжні дорослі люди у них є воля, у них є характер, у них є сили, мудрість не зважаючи на вік і звичайно величезні перспективи.»

.

Telegram

Математика як інструмент мислення

Національний центр «Мала академія наук України» у січні – травні 2021 року продовжує реалізацію курсу«Математика як інструмент мислення» в рамках Всеукраїнської профільноїматематичної школи з використанням дистанційних технологій. До участі запрошуються учні 8 – 11 кдасів закладів загальної середньоїосвіти. Для реєстрації необхідно до 11 січня 2021 року заповнити онлайн анкетурозміщену за посиланням bit.ly/35C7LWa Програмою школи передбачено лекційні заняття, практикуми з розв’язаннязадач, онлайн тести, тощо. Зареєстрованим учасникам на пошту буде надіслано код в Google Classroom.і посилання на платформу Zoom для участі у лекції (перша з яких відбудеться 14січня 2021 року). Детальна інформація за тел.: 0967744426 – Інна Терещенко 

2.12. 2020 відбулась зимова сесія відділення математики  Миколаївського територіального відділення Малої академії наук України

4.11.2020 Відбулась осіння сесія МАН.

Вітаємо слухачів Миколаївського територіального відділення

Малої академії наук України!

4 листопада 2020 року для нових слухачів буде проведено осінню сесію Миколаївського територіального відділення Малої академії наук України (відділення математики) у форматі онлайн. Спікер: Воробйова Алла Іванівна, керівник відділення математики Миколаївського територіального відділення Малої академії наук України, кандидат фізико-математичних наук, доцент Чорноморського національного університету імені Петра Могили

ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ ВІД НЦ «МАНУ» http://man.gov.ua/ua/activities/online_navchannya

Доброго дня!Шановні колеги! Запрошуємо ваших вихованців до участі у Всеукраїнських літніх школах МАН.Інформуємо, що відповідно до рекомендацій МОН щодо обмеження масових заходів Всеукраїнські літні школи МАН у 2020 році відбудуться у дистанційному режимі!До участі у школах запрошуються учні 9–11-х класів закладів загальної середньої освіти.Детальна інформація на сайті http://man.gov.ua/ у розділі “Літні школи” http://man.gov.ua/ua/activities/litni_shkolyНадсилаємо Лист НЦ МАНУ “Про проведення Всеукраїнських літніх шкіл”.З повагоюколектив відділу навчально-виховної роботи НЦ “МАНУ”Розклад роботи шкіл:

http://man.gov.ua/ua/activities/litni_shkoly

https://docs.google.com/forms/d/1-g8k3godIoRrfM2S8jfg8qyj_OmsgKcQwh-9o1fhyiQ/viewform?edit_requested=true

Підготовка до ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту МАНУ

Твій перший крок до наукових вершин

Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів МАНУ – наймасштабніше в Україні інтелектуальне змагання для молоді. Учасники презентують свої дослідження у 65 секціях 12 наукових відділень. Цьогоріч фінал конкурсу вперше відбудеться в новому, міжнародному форматі, що передбачає постерний захист і наукову конференцію.
Онлайн-нагода: дізнатися про особливості нововведень у проведенні конкурсу-захисту; отримати практичні поради щодо підготовки (вибір теми дослідження, пошук джерел, аналіз літератури, навички академічного письма, академічна доброчесність, ораторська майстерність тощо).

Для учнів, педагогів: 21 травня,13.00; 22, 25 травня, 12.00 – Вебінар методиста Малої академії наук України, кандидата філософських наук Любові Терехової «Наукова конференція: підготовка і участь».

http://man.gov.ua/ua/activities/online_navchannya

Мала академія наук України оголошує про початок І Всеукраїнського національного відбору для участі у Міжнародній молодіжній науковій олімпіаді (International Junior Science Olympiad – IJSO).

IJSO – загальновизнана, унікальна міждисциплінарна олімпіада одночасно з трьох дисциплін – фізики, хімії та біології.

Ви можете стати учасником IJSO 2020, якщо маєте знання з природничих наук та молодші 16 років.

📅 до 17 травня (реєстрація)
Реєстрація за посиланням 👉bit.ly/2y5oa79

Докладніше 👉http://man.gov.ua/ua/activities/ijso

Якщо залишились питання – пишіть національному координатору IJSO в Україні Євгену Кудрявцю на електронну скриньку jasuselection@man.gov.ua з темою листа IJSO_2020.

#МАНПРАЦЮЄ
НЦ «МАНУ» готується провести ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН у 2020 році за новими правилами

http://man.gov.ua/ua/activities/competition_protection/next-year/conditions_of_the_competition_2020

Про проведення ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України 13-14 лютого 2020р.

Зимова сесії Миколаївського територіального відділення МАН України у 2019 році для секцій відділення математики; фізики і астрономії; економіки; технічних наук; комп’ютерних наук відбудиться 07 грудня 2019 року  на базіЧорноморського національного університету ім. Петра Могили  (м. Миколаїв, вул. 68 Десантників, 10 https://chmnu.edu.ua/ )

23 листопада 2019 року відбулась осіння сесія Миколаївського територіального відділення Малої академії наук України з напрямків: технічних наук, комп’ютерних наук, математики, фізики і астрономії та економіки. В роботі сесії взяло участь понад 100 учнів-слухачів МАН, які вступили в цьому році за результатами вхідного тестування.

Сесія проходила на базі Чорноморського національного університету імені Петра Могили. Після реєстрації учасники мали нагоду ознайомитись з творчістю відомої художниці, членкині Національної Спілки художників України Ольга Артим. Екскурсію в галереї мистецтв університету люб’язно привела мистецтвознавець Любов Омельченко.

В читальній залі бібліотеки ЧНУ ім. Петра Могили методист обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Оксана Іванова оголосила про відкриття осінньої сесії та ознайомила присутніх з наказом про зарахування слухачами МАН-2019.

З вітальним словом до присутніх звернулась заступниця директора з навчально-методичної роботи МОЦНТТУМ Лідія Боровська, яка акцентувала увагу слухачів на специфіку роботи Миколаївського т/в МАН України та вручила грамоту Міністерства освіти і науки України керівнику відділення фізики та астрономії Яремчук Ользі за вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти і науки України. Ольга Миколаївна майже десять років очолює відділенні фізики Миколаївського т/в, за її керівництвом кожного року область має переможців ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів МАН та Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України».

Ми щиро вітаємо Ольга Миколаївна та бажаємо їй подальших успіхів наснаги, нових ідей та креативних рішень.

Далі робота подовжилася в секціях.

Ще раз вітаємо нових слухачів МАН та бажаємо плідного пошуку цікавої теми дослідження, яскравих вражень та нових друзів.

Розпочався конкурс на участь у другому модулі IT!

Благодійний проєкт STEM is FEM збирає Україною дівчат, зацікавлених у IT. http://stemisfem.org/pro-proekt

В Україні стартував перший конкурс нового благодійного проекту STEM is FEM. Сподіваємося привернути увагу дівчат до технологічних спеціальностей та збільшити присутність жінок в отраслі. 

Наказ про проведення осінньої сесії Миколаївського територіального відділення Малої академії наук України у 2019 році Новини

Відділення технічних наук, комп’ютерних наук, математики, фізикЗимова сесія математика 2019-20и і астрономії, економіки 23.11.2019 з 9.00 до 10.00 Чорноморський національний університет ім. Петра Могили  (м. Миколаїв, вул. 68 Десантників, 10) https://chmnu.edu.ua/

XХІІ Всеукраїнський турнір юних математиків  імені професора М.Й.Ядренка

З 19 по 24 жовтня 2019 року у місті Чернівці на базі Комунальної обласної спеціалізованої школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів «Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей» проходив фінальний етап XХІІ Всеукраїнського турніру юних математиків імені професора М.Й.Ядренка. (детальну інформацію див на сайті Всеукраїнського турніру юних математиків імені професора М. Й. Ядренка http://tym.in.ua/2019/10/28/rezults-xxii-tym/ та сайту Інституту  післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області http://ippobuk.cv.ua/index.php/2012-06-05-19-23-23/5741-rthjuylk

Відомі результати (протоколи) вхідного ТЕСТУВАННЯ ДО МИКОЛАЇВСЬКОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ В 2019 РОЦІ

Вхідне ТЕСТУВАННЯ ДО МИКОЛАЇВСЬКОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ В 2019 РОЦІ

11жовтня 2019 року о 15.00 – м. Миколаїв;

12 жовтня 2019 року об 11.00 – міста, райони, об’єднані територіальні громади області, інтернатні заклади, заклади професійної (професійно-технічної) освіти.

відбудеться у приміщенні Миколаївського національного  університету кораблебудування ім. адмірала Макарова (м. Миколаїв пр. Героїв України, 9). Тестування кандидатів до Миколаївського територіального відділення МАН України з числа учнів і вихованців інтернатних закладів, закладів загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти із базового предмету: математика, фізика.

 У 2019 році з 11-16 червня пройшла друга виставка OKSEF ( Ізмір, Туреччина) .

Проведення (вхідного) тестування до Миколаївського територіального відділення Малої академії наук України в 2019 році

( час писати заявки та готуватися до тестування https://manmathmk.wordpress.com/%d0%b2%d1%85%d1%96%d0%b4%d0%bd%d0%b5-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8f/ )

11жовтня 2019 року о 15.00 – м. Миколаїв;

планується провести у приміщенні Миколаївського національного  університету кораблебудування ім. адмірала Макарова (м. Миколаїв пр. Героїв України, 9). Тестування кандидатів до Миколаївського територіального відділення МАН України з числа учнів і вихованців інтернатних закладів, закладів загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти із базового предмету: математика, фізика у такі терміни:

12 жовтня 2019 року об 11.00 – міста, райони, об’єднані територіальні громади області, інтернатні заклади, заклади професійної (професійно-технічної) освіти.

(остаточно, що до дати проведення чекаємо наказу Департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації)

Член малої академії наук відділення математики Миколаївського територіального відділення Новицький Володимир посів трете місце в секції “математика і комп’ютерні науки” за темою «Numerical calculation of the frequencies of free oscillations of a rigidly fixed square plate».

НАУКОВО-ОСВІТНЯ ВИСТАВКА-КОНКУРС У ГАЛУЗІ ТЕХНІЧНИХ НАУК ТА ЕНЕРГЕТИКИ (OKSEF), ТУРЕЧЧИНА OKSEF (Oğuzhan Özkaya education science energy engineering fair). OKSEF – масштабне міжнародне змагання, що відбувається в Туреччині. Метою конкурсу є формування нового покоління фахівців, здатних розв’язувати глобальні проблеми завдяки володінню методами наукових досліджень і новітніми інформаційними технологіями. Учасники представляють свої науково дослідницькі проекти в шести секціях: фізика, хімія, біологія, інженерія та енергетика, комп’ютерні науки і математика, робототехніка. Дебютна виставка OKSEF проходила від 4 до 10 червня 2018 року в м. Ізмір (Туреччина). У ній взяли участь 500 учасників із 23 країн світу. Україну на цьому міжнародному заході представляли учні Малої академії наук. у 2019 році команда з України виборола п`ять нагород .

МАН OKSEF

З 2 по 6 травня в Києві пройшов фінальний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів Малої академії наук України – вдруге в новому форматі під егідою Міністерства освіти і науки України та координації Національного центру «Мала академія наук України». Традиційно конкурс-захист МАН проходить у три етапи – районний, обласний і всеукраїнський. Цього року на початкових етапах близько 120 тисяч школярів представили свої дослідження. У фіналі за «золото», «срібло» та «бронзу» змагалися 1243 учні з усієї країни, які презентували свої дослідження у 64 секціях 12 наукових відділень майже за всіма напрямами природничих, точних і гуманітарних наук. Миколаївське територіальне відділення було представлено 32-ма фіналістами , які вибороли 20 медалей у 12 номінаціях:, з низ 2 золоті, 4 срібних та 6 бронзових. Відділенням математики Миколаївського територіального відділення МАН України на ІІІ Всеукраїнський конкурс науково-дослідницьких робіт було представлено 3 роботи, 2 з яких посіли другі місця та отримали срібні медалі.

День жінок та дівчат в математиці ( Київ, Інститут математики НАН України 20 квітня 2019 року)

Студентки факультету комп’ютерних наук ЧНУ ім. Петра Могили в рамках гранту Elsevier Mathematical Sciences Sponsorship Fund отримали можливість взяти участь у роботі семінару “Жінки в математиці: історія та перспективи” , що відбулася в Києві в Інституті математики НАН України 20 квітня 2019 року в рамках святкування Дня жінок і дівчат у математиці. 
Метою заходу є популяризація математики серед дівчат, зменшення гендерного дисбалансу в цій сфері, надання можливості школяркам та студенткам встановити особисті контакти з успішними жінками-математиками. Семінар складався з трьох частин. Перша секція була присвячена видатним жінкам-математикам. Доповіді стосувалися таких всесвітньо відомих вчених-математиків як Гіпатія Александрійська, Марія Ґаетана Аньєзі, Софі Жермен, Софія Ковалевська та Еммі Нетер. Друга секція складалася з надихаючих історій сучасних жінок-математиків України. Третя секція стосувалася STEM та популяризації математики. 
Головою організаційного комітету семінару є Олена Ванєєва, кандидат фізико-математичних наук, старша наукова співробітниця Інституту математики НАН України, яка в 2018 році стала однією з трьох лауреаток національної премії ЛОРЕАЛЬ – ЮНЕСКО «Для жінок в науці України» та отримала приз у розмірі 120 000 грн. 
Миколаїв на заході представляли студентки групи 109 комп’ютерного факультету ЧНУ Олена Гроза та Ірина Степанова на чолі з доцентом кафедри прикладної та вищої математики ЧНУ Воробйовою Аллою Іванівною. На заході були переможниця обласного етапу конкурсу-захисту наукових науково-дослідницьких робіт МАН, представниці Миколаївського національного університету імені Сухомлинського. Також у заході брали участь кандидати наук Ірина та Марина Раєвські, які здобули освіту в Миколаєві, а зараз є науковими співробітниками Інституту математики НАН України. 
Захід “Жінки в математиці: історія та перспективи” став одним із наймасштабніших проектів серед цьогорічних святкувань Дня жінок в математиці у світі! 
Спонсорами заходу стали Elsevier Mathematical Sciences Sponsorship Fund 2019 та STEM Coalition Ukraine. https://www.imath.kiev.ua/~young/wm/index.php?module=1&lang=ua

За наказом Департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації від 19.02.2019 № 62

у відборі на IV етап  Всеукраїнську олімпіаду з математики в Миколаївській області відбувся 27 лютого 2019 року приймали участь 7 учасників (див. стр Математичні олімпіади)

Обласний будинок художньої творчості (м. Миколаїв, вул. Фалєєвська7, актова зала)

9 лютого 2019
10:00 Урочисте закриття ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів МАН

Засідання відділення математики: захист науково-дослідницьких робіт МТВ МАН .(8 лютого 2019р)

📅 до 17 травня (реєстрація)
Реєстрація за посиланням 👉bit.ly/2y5oa79

Конкурс-захист відділення математики Миколаївського територіального відділення МАН 2019 7-9 лютого 2019 (під час написання роботи з оцінювання навчальних досягнень з базової дисципліни – математики 7 лютого)

Програма ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт 7-9 лютого 2019 Відділення математики Миколаївське територіальне відділення

ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України Миколаївського територіального відділення за наказом планується провести
з 07 по 09 лютого 2019 року

20 січня 2019 пройшов ІІ етап Всеукраїнської математичної олімпіади з математики для школярів Миколаївської області.

Мала академія наук України оголошує про початок І Всеукраїнського національного відбору для участі у Міжнародній молодіжній науковій олімпіаді (International Junior Science Olympiad – IJSO).

IJSO – загальновизнана, унікальна міждисциплінарна олімпіада одночасно з трьох дисциплін – фізики, хімії та біології.

Ви можете стати учасником IJSO 2020, якщо маєте знання з природничих наук та молодші 16 років.

Докладніше 👉http://man.gov.ua/ua/activities/ijso

Якщо залишились питання – пишіть національному координатору IJSO в Україні Євгену Кудрявцю на електронну скриньку jasuselection@man.gov.ua з темою листа IJSO_2020.